Til leseforslag
Omslag: "De uverdige" av Roy Jacobsen

Vaksne

De uverdige

Roy Jacobsen

Historiske fortellinger Oppvekst RomanerBarn Fattigdom Kriminalitet Oslo – Østkanten
Bestill

Anbefaling

Dette er nok ei bok om krigen, men med ein ny innfallsvinkel – krigen frå barnet sin synsvinkel.

Boka skildrer ein gutte-/ungdomsgjeng på Oslo austkant.

Ein av gutane får ein dag eit kart av far sin, der tome hus er avmerka. Guttegjengen dreg på nattlege raid, stel og sel vidare. Foreldrene tek imot utan å stilla spørsmål. Gutane manglar overblikk over den politiske situasjonen, dei forstår ikkje omfanget av det som skjer. Det er knapphet og fattigdom, og ungdommane får etterkvart eit stort forsørgeransvar.

Dei gjorde uverdige handlinger; derav tittelen. 

Boka handlar om kva som skjer når ein står ovanfor moralske og etiske valg. Forfatteren har respekt for dei vala som blei gjort, og vil prøve å forstå. Det er et stort persongalleri i boka og dei blir skildra truverdig. Det er mykje handling og detaljrike miljøskildringer. Roy Jacobsen er ein knakande god forteljar.

Om boka

I Roy Jacobsens roman De uverdige følger vi en gjeng gutter og jenter fra en bygård på østkanten i Oslo under den tyske okkupasjonen. De lever i fattigdom, men bidrar på kreativt vis ved å svindle, stjæle som ravner, forfalske dokumenter og begå omfattende innbrudd. De kvier seg heller ikke for å utnytte fienden. Med denne barneflokken tegner den prisbelønte forfatteren et brutalt ærlig og varmt portrett av et miljø, en tid og en hverdag som til nå har vært nær sagt fraværende i krigshistorien.

Kontakt

Hå kommune
Ansvarleg redaktør: Anette Garvik
Besøk oss på facebookBesøk oss på instagramBesøk oss på youtube
Bygd med Libry Content