Til leseforslag
Omslag: "Felemakaren : roman" av Edvard Hoem
Vaksne

Felemakaren

Edvard Hoem

Biografisk litteratur Historisk litteratur Romanar1800-1850 Slekter Møre og Romsdal
Bestill

Anbefaling

Liker du historiske romaner?

I boka Felemakaren møter me Lars Olsen Hoem som blei født i 1782 og døydde i 1852.

Edvard Hoem har dikta fram historia til denne mannen. Han som drøymde om å bli skipper på eiga skute, men som på eit fangeskip i Danmark møter ein franskmann som lærer han å bygge fiolinar. Slik fører tilfeldigheter til at han ender opp med å bli ein av dei beste felebygjarane i Norge.

Edvard Hoem er god på å skrive fram en fortelling basert på en historisk sann person. Om kildene kjem til kort tar forfattaren over med sitt overblikk og tanke, men etterstreber å gjera det så rett som mulig.

Edvard Hoems språk er konkret, detaljrikt og har fine beskrivelser av håndverk, fiolinbygging og om kjærligheten til kona og døtrene.

Kan lesast uavhengig av bøkene om Slåttekaren.

Om boka

Lars Olsen Hoem var en av de fremste felebyggerne i Norge på 1800-tallet. Han vokste opp på plassen Fræna i Romsdalen, hvor Edvard Hoem langt senere også vokste opp. Lars ble født i 1782 og døde i 1852. Napoleonskrigene herjer i Europa, og Lars blir innkalt til tjeneste i marinen. Han seiler i flere år og er med i store slag og i kornhandel. I 1809 blir han krigsfange på et fangeskip. Det er her «i prisonen» han lærer kunsten å bygge feler. Dette er årsaken til at minnet om felebyggeren, Lars Olsen Hoem, fortsatt lever. Romanen handler også om det store livet ute og det lille livet hjemme, om mennesker i fangenskap, om vennskap mellom menn og om kjærlighet til havet, friheten og musikken. Omtalen er utarbeidet av BS.

Kontakt

Hå kommune
Ansvarleg redaktør: Anette Garvik
Besøk oss på facebookBesøk oss på instagramBesøk oss på youtube
Bygd med Libry Content