Til leseforslag
Omslag: "Noe tapt og noe vunnet" av Tara Westover
Vaksne

Noe tapt og noe vunnet

Tara Westover

Biografisk Oppvekst SelvbiografierBarndom Familie Mormonere Omsorgssvikt Utdanning Mormonere – USA – Idaho Omsorgssvikt – sosial velferd – Barn Idaho
Bestill

Anbefaling

Kven er Tara utan røtene sine?

Tara Westover skriv urovekkjande, fengslande og tilbakeskuande om oppveksten sin med fem eldre brør og ei storesyster. Foreldra er mormonarar. Faren er svært dominerande og bipolar. Mora føyer seg stadig etter han. Tara får ikkje lov å gå på skule før ho er 17 år. Vitebegjæret aukar og Tara gjer det godt. Det vert eit enormt skilje mellom livet ho lever som student og jenta ho framleis er når ho kjem heim på besøk. Ho slit med sjølvbiletet sitt. I følgje faren er alle hokjønn med kortare skjørt enn ankellengd skjøger. Den nest eldste broren har også adoptert dette kvinnesynet. Han er svært lunefull og vert fort bråsint. Sinnet kjem ut som fysisk vald mot Tara og andre kvinner. Er det mogleg å ta eit oppgjer med psykisk og fysisk vald i familien og framleis ha ein plass i familien?

Om boka

Det er lite som tilsier at Tara Westover vil ende opp som Harvard-student. Hun vokser opp i fjellene i Idaho, på kant med sivilisasjonen, med foreldre som lever i konstant apokalypseberedskap. Familien har et kriselager fullt av hermetikk, og de skyr myndigheter, sykehus og skoler. Om natten sover familien med fluktveske i senga. Likevel tar Tara grep for å utdanne seg selv, og da hun er 17, setter hun fot i et klasserom for første gang. Vitebegjæret tiltar i styrke da hun lærer om historiske hendelser, som ingen før har nevnt for henne: Holocaust, den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen og mer. Taras kunnskapstørst bringer henne videre til Cambridge og Harvarduniversitetet. Men blant de ærverdige murbygningene og ambisiøse medstudentene, blir hun nødt til å spørre seg: hvor langt har hun fjernet seg fra røttene sine? For langt? Omtalen er utarbeidet av BS.

Kontakt

Hå kommune
Ansvarleg redaktør: Anette Garvik
Besøk oss på facebookBesøk oss på instagramBesøk oss på youtube
Bygd med Libry Content